torsdag, november 25, 2010

julens kryddor - saffran
Julens dyraste (dyrare än guld faktiskt) och mest populära krydda är saffran. Saffran kommer från saffranskrokusen och har fått sitt namn från arabiskans "asfar" som betyder gul.

Till ett kilo saffran krävs minst 100 000 — 150 000 handplockade och rensade krokusar. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4 000 f Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet och under medeltiden användes det mycket saffran både i matlagning och i medicinskt syfte. Priserna steg och förfalskning blev allt vanligare.

Idag på väg hem i bussen hade någon nybakade lussekatter i matkassen, det doftade himmelskt gott. Nu i juletider ser jag fram emot att få laga mat med saffran, då lagar jag mustig bouillabaisse och bakar lussekatter och saffransmuffins med vaniljkräm.

Förra året provade jag t om saffranssill på julbordet, en väldigt lyckad smakkombination och i år har vi dessutom saffransglöggen att se fram emot, den ska avsmakas på söndag.
Receptet nedan är en stor favorit hemma hos oss som jag funderar på att laga till nästa helg då makens plastsyster med familj kommer över på adventsmiddag!
foto: jane, arla & coop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar