torsdag, juli 21, 2011

elephant parade 2011
Idag läste jag om Elephant Parade som hölls för första gången i Rotterdam, 2007, och har sedan dess haft städer som Antwerpen, Amsterhttp Emmen och London som värdar. Efter Köpenhamn kommer värdskapet att övergå till Milano, Singapore, Istanbul och New York. Elephant Parade har samlat in mer än 46 miljoner kronor, varav 25 miljoner har gått direkt till de asiatiska elefanterna.

Pengarna går till etableringen av elefantsjukhus och till elefantkorridorer, som ger de hotade djuren möjlighet att röra sig fritt mellan de begränsade naturområden som ännu finns kvar.
Idén till Elephant Parade föddes av den holländske affärsmannen Marc Spits. Under 2006 besökte han ett elefantsjukhus i Thailand och mötte elefantbabyn Mosha som hade fått världens första benprotes efter att ha mist sitt ena ben i en landmineexplosion.

Marc såg hur stort behov den asiatiska elefanten hade för stöd och hjälp. Tillsammans med sin son Mike Spits startade han 2007 Elephant Parade.


Den här sommaren finns den 102 sponsrade elefantkonstverken runtom i centrala Köpenhamn: på Rådhuspladsen, Gråbrødre Torv, Kongens Nytorv, Vimmelskaftet (Ströget) och på Amagertorv.Den 9e september auktioneras de ut och samtliga insamlade pengar går till The Asian Elephant Foundation som investerar i olika projekt för att förbättra elefanternas levnadsvillkor.


Har du ingen möjlighet att bjuda på elefanterna i Köpenhamn, kan du handla en egen elefant hos inredningsbutiken ilva, och läsa mer om konstnärernas arbete.

Min favorit är den svart-vita elefanten som har det passande namnet
sanctuary, designad av Sara Stilling pris 919kr. Den är handmålad av professionella konstnärer i Elephant Parades ateljéer i Chiang Mai, Thailand. Modellen är unik och numrerad och viktigast av allt, 30% av intäkterna på repliker går till den asiatiska elefanten.

Detta original i full storlek ses på Gråbrødre Torv i Köpenhamn till och med 25 augusti 2011.
fotot: jane, denmark-pictures,ilva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar