tisdag, augusti 11, 2009

i kräftans tecken

dags för årets kräftskivor snart. Vi är väldigt sugna på att ordna ett kräfskiva för att fira att vår semester börjar nu på fredag 14/8 så jag läste på lite inför i år och fann ut följande:

Seden att äta kräftor kommer till Sverige från kontinenten, till en början var vi i Sverige skeptiska mot att äta kräftor säkert på grund av att Gamla Testamentet. Som uppmanade människor att inte äta djur med ”flera fötter”. Troligen var det Vasahovets tyska köksmästare som introducerade skaldjuret i Sverige och under Johan III:s tid odlades kräftor vid Kalmar slott. Kräftskivan uppstod i slutet av seklet, befrämjad av fiskeförbudet, som skulle hindra total utfiskning av de tidigare så rika kräftvattnen (Sverige hade bland annat exporterat mängder av kräftor till kontinenten). Den svenska flodkräftan är en helt unik art och genetiskt så långt ifrån både den amerikanska signalkräftan.



Kräftpremiären brukade infalla den första onsdagen i augusti. Men sedan lagen avskaffades 1994 kan numera köpa frysta, importerade kräftor året om, men vissa försöker fortfarande hålla på traditionen att inte äta kräftor innan kräftpremiären. Det importeras ca 2 500 ton kräftor till oss i Sverige varje år främst från Turkiet, Noramerika och Kina. Jag längtar tills på fredag då jag ska få avnjuta våra kräftor, ska laga en västerbottenpaj, kanske baka eget bröd, ställa fram lite ost och självklart ha isade nubbar. Mums.
foto:posten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar