lördag, augusti 08, 2009

makroner

Idagarna har jag sett om Sophia Coppolas film om Marie Antoinette. I filmen festar drottningen på en hel del sötsaker, ibland andra makroner. Dessa sötsaker har senaste året blivit mer och mer trendiga. Makroner är spröda bakverk i många pastelliga färger och härliga smakkombinationer. Har läst på parisbloggen (som jag följer lite) att macarons har fått uppmärksamhet och internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier, ett ledande namn är det stora konditoriet Ladurée som som i slutet av 1900-talet tog hjälp av konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och smaker.

I Frankrike heter de dubbla fyllda macaronen för 'macaron', samma som de enkla traditionella mandelbiskvierna som de har sitt ursprung från. De traditionella 'macaron' har en lång historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden. I Tyskland finns t.ex. 'makrone' och i engelsktalande länder finns 'macaroon', men dessa är tydligen mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.



Har lite svårt att hitta någon hemsida där man kan beställa Makroner i Stockholm, det finns säkert att handla på något gudomligt café. Så här kommer lite info om tesalongerna i Paris i stället.

Hittade ett recept från Tastline på makroner med hallonfryffel, men jag provbakar nog receptet efter att jag har köpt och smakat lite olika makroner först. Men visst ser de goda ut?


foto: ladurée, bonjourmoncoussin.com & paulettemacarons.com

1 kommentar: