måndag, november 02, 2009

Lark Rise to Candleford


Engelska kostymdraman är något av det bästa jag vet, nu har svt köpt in Lark Rise to Candelford, brittisk drama serie som genom sin kärleksfull bild av det gamla livet på landsbyggde under 18oo-talet med sina lekar, sånger, traditioner och levnadssätt, blivit otrolig populär i hemlandet.

Serien börjar med att Laura får ett syskon, på grund av tillskottet i familjen tvingas hon som är äldsta barnet att ta arbete på postkontoret i den närliggande staden Candleford. För Laura som är uppväxt i jordbruksbyn Lark Rise är omställningen till staden stor och hon saknar till en början sin familj och sina vänner där hemma. Men efter ett varmt välkomnande från de andra på postkontoret börjar hon vänja sig vid Candleford och den komfort staden erbjuder.

Själv tycket jag att Från Lark Rise till Candleford är en varm och kärleksfull serie om vänskap och romantik fylld av
kärlek, sorg, drama, humor, tragedi och kostymer.
Gillar du Jane Austen kommer du älska denna historia också.

Serien är baserad på de tre självbiografiska romaner skrivna av Flora Thompson 1945 och speglar hennes egen uppväxt under slutet av 1800-talet på den engelska landsbygdsliv som sakta men säkert fick ge plats åt den annalkande moderniteten. En stor del av böckernas popularitet beror troligen på att de kom ut under andra världskriget då läsaren måste ha tyckt att denna engelska idyll var som ett förlorat paradis. Om du har missat denna härliga serie kommer du snabbt i kapp med storyn på - svtplay här
foto: jane, svt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar