fredag, april 02, 2010

påsken hemma

I mitt hemland Polen firar påsken lite annorlunda och kanske lite mer traditionsbundet jämfört med här hemma. Nästa alla familjer besöker kyrkan lördagen innan påsken börjar, för att få en korg med mat (sk. swieconka) välsignad under en speciell påskgudstjänst.

Denna gammal tradition startade i Polen redan på 1300-talet då man ursprungligen fick ett grillat och inbakat lam, välsignat i kyrkan.





Idag är traditionen att man i sin matkorg har 7st typer av mat. Bröd som ger god lycka, ägg som står för återfödelse och förnyelse, salt en livgivande mineral som tidigare symboliskt höll onda andar borta, rökt korv eller skinka symboliserar kraft och fertilitet, en bit gul ost för människans samspel med naturen. Pepparrot för styrka och balans och slutligen en bit hembakad påsksockerkaka som symboliserar människans kunskap.
Nu för tiden kan man också se att många Polacker även lägger ner choklad och frukt, en tradition som vuxit fram sedan Polen kom ur sitt kommunistiska styre för ett tag sedan och då fick en större tillgång på importerad frukt och kakao. Vi har också en del Ryska påsktraditioner hemma som är lite annorlunda, mer om dom här.


I min sköna Polska familj har vi alltid valt ut dom bästa delar ur alla högtids traditionen. Så jag och min man kan nu bygga vidare på dessa genom att välja ut det vi gillar ur den svenska påsken och resultatet är en verkligen unik men rolig och god påsk. Precis så gör även min Mamma när man firar påsk hos henne, fast hon väljer istället de bästa delarna ur ryska påsktraditioner och gör sin egna Polska-Ryska tolkning.


foto: polska kuchnia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar