måndag, januari 25, 2010

gulbaggegalan 2010

Ikväll är det guldbaggegala på Cirkus i sthlm och för 4e året kan du som tittare rösta fram din svenska filmfavorit från filmåret 2009. Alla som röstar har chansen att vinna ett helt års frikort på bio, alt en egen privat biovisning i valfri biosalong. DN Kultur har skrivit att
2009 var ett film-år där vi fick se många starka kvinno-och flickporträtt.

Jag håller verkligen med, gillade dokumentären "Drottningen och jag" där journalisten Nahid Persson Sarvestani målar upp ett porträtt av drottning Farah Diba, änkan efter Shahnen av Iran. Otroligt spännande skildring som tävlar i dokumentärklassen.

Stig Larssons första film i millenniumserien ”Män som hatar kvinnor” är också en stor favorit som nu även har blivit stor internationellt. Noomi Rapace är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll med sin tolkning av Lisbeth Salander. Bland de kvinnorna som är nominerade i år:

Malin Crépin för rollen som Eva i " I skuggan av värmen"
Stina Ekbladför rollen som May Fjellgren i " Det enda ratinella"
Noomi Rapace för rollen som Lisbeth Salander i "Män som hatar kvinnor"

hoppas jag att Noomi Rapace vinner, tycker att hon har gjort ett otroligt arbete med sin rollfigur Lisbeth.


Så jag tippar på att Noomi blir vald till tittarnas favorit, vem juryn däremot valde till vinnare är väldigt svårt att gissa. Här kan du se övriga nominerade i de olika klasserna, samt se filmtrailers av filmerna. Se galan live ikväll kl.20.00 i SVT1.

Ps. på Svenska Filminstitutets hemsida, kan ni se vilka som vann sina guldbaggar. Jag gissade rätt ang. att Noomi Rapace skulle vinna för bästa kvinnliga huvudroll. Det är hon värd!


foto:jane, thecinemapot & aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar